استبلایزر چیست؟ و معرفی 2 نوع مهم آن که باید بدانید!

استبلایزر چیست

استبلایزر چیست ؟

استبلایزر چیست و چه نکاتی باید در مورد آن بدانیم اگر تازه در مورد استبلایزر شنیده اید و می خواهید اطلاعات بیشتری کسب کنید، این مطلب همراه مجله آلفا یو پی اس باشید.

شبکه تولید برق هیچ­گاه قادر به ارائه برق، بدون مشکلاتی همچون قطعی، افت و افزایش لحظه‌­ای ولتاژ، نوسانات فرکانسی، اعوجاج هارمونیکی نیستند و به دلایل متعدد از جمله افزایش مشترکان ممکن است ولتاژ برق شهر از میزان استاندارد بالاتر یا پائین‌­تر رود که این تغییرات باعث آسیب به دستگاه‌­های برقی می‌شود. برای حفاظت از تجهیزات برقی می‌­بایست از استبلایزر استفاده نمود.

استبیلایزر، سیستم تنظیم و تثبیت کننده ولتاژ است که در صورت افت، نوسان و یا هر گونه تداخل در شبکه آن را به سرعت تشخیص داده و به صورت اتوماتیک رفع می‌­نماید. این دستگاه در زمان افت یا افزایش ولتاژ برق (در یک بازه مشخص حداقل ولتاژ و حداکثر ولتاژ) ولتاژ برق را اصلاح نموده و از تجهیزات محافظت می­‌نماید. تنها در صورتی استبلایزر موتور برق را قطع می‌­نماید که ولتاژ از بازه مشخص تعریف شده تجاوز نماید.

بیشتربخوانید: استابلایزر برای یخچال چه کاربردی دارد؟

 استبلایزر نوسان ولتاژ خروجی را تثبیت نموده و آن را بدون تناوب می‌­کند و به مصرف کننده می­‌فرستد. بدیهی است استفاده از استبیلایزر می‌­تواند تمام تجهیزات برقی اعم از تکفاز و سه فاز را حفاظت کرده و طول عمر تجهیزات را افزایش دهد.

استابلایزر چیست؟

انواع استبلایزر چیست از نظر مکانیزم

 استبلایزرها از نظر مکانیزم به سه دسته سروو موتور و رله ای و استاتیکی تقسیم می‌­شوند. در ادامه می‌­توانید با این دستگاه‌­ها بیشتر آشنا شوید:

سرو موتور

سروو موتورها یک سیستم حلقه‌بسته که شامل مدار کنترل، سروو موتور، شفت، پتانسیومتر، چرخ‌دنده، تقویت‌کننده و حتی انکدر یا تفکیک‌کننده هستند. سروو موتور یک محرک چرخشی یا خطی است که کنترل موقعیت زاویه‌­ای یا خطی، سرعت و شتاب را فراهم می‌­کند، در این سیستم موتور با یک سیگنال الکتریکی کنترل می‌شود که میزان جابه‌جایی را تعیین می­‌کند و موقعیت فرمان نهایی شفت را نشان می­‌دهد. از انکدر به عنوان سنسور استفاده می‌­شود که فیدبک سرعت و موقعیت را مهیا می‌کند.

بیشتربدانید: استابلایزر برای ماینرها چگونه کار می کند؟

حال با شناخت از سروو موتور ساختار این استابلایزرها برای ما مشخص‌­تر است. معمولا زمانی که جریان ورودی بالایی داریم از این استابلایزرها استفاده می‌کنیم. استابلایزرهای سروو متشکل از یک موتور سروو، ترانس خودکار، ترانس افزایش دهنده و کاهنده، سیستم کنترلی و موتور انتقالی هستند.

بیشتربدانید: برق موتور بهتر است یا استابلایزر

در استابلایزر سروو موتوری یک سمت ترانس کاهنده و افزاینده را به ترانس خودکار و سمت دیگر را به موتور متصل می­‌کنند. ساختار این استابلایزر به این صورت است که ابتدا اختلاف ولتاژ را تشخیص داده و سپس موتور توسط بازویی که دارد ترانس را در مسیر و جهت صحیح قرار می‌­دهد و استابلایزر در مدت زمانی اندک، ولتاژ ورودی نامطلوب را به آن ولتاژی که موردنیاز و مطلوب ما است، تبدیل می‌کند. استابلایزرهای سروو در دو مدل تکفاز و سه فاز هستند.

استابلایزر چیست؟

  • سروو موتور تک فاز

در استابلایزر تک فاز، یک سروو موتور به یک ترانسفورماتور متغیر متصل می­‌شود از ویژگی­‌های آن دارا بودن ترانس دوبل، قابلیت تنظیم و تثبیت خطی ولتاژ با سرعت متغیر، دارا بودن سروو موتور ذغالی با فنر دوبل، دارا بودن سیستم تاخیر در اتصال است. موارد استفاده این استابلایزر، ماشین لباسشویی، کولر گازی، یخچال، سرورهای اطلاعاتی، دستگاه­‌های CNC ، دستگاه­‌های چاپ و بسته بندی، سی تی اسکن، ام ار آی، سونوگرافی و اتوکلاو است.

  • سروو موتور سه فاز

در استابلایزر سه فاز، سروو موتور به سه ترانسفورماتور متصل می­‌شود. این استابلایزر از ویژگی­‌های ترانس دوبل، تنظیم و تثبیت خطی ولتاژ، سرووموتور ذغالی با فنر دوبل، سیستم کنترلی مجزا برای هر فاز، کارکرد در شبکه­‌های بدون ارت، محافظت در برابر دو فاز شدن، سیستم تاخیر در اتصال و همچنین بردهای رزرو برای توان‌­های بالا، برخورددار است. از استابلایزر سه فاز در تجهیزات آزمایشگاهی، لیزرهای پوست نظیر(Alexandrite، Diode ، Yag، (RF، دیتا سنتر، سرور، دستگاه‌های صنعتی نظیر( خم و برش، CNC، لیزرهای FIBER، CO2، Trumpf، Plasma) تجهیزات بیمارستانی نظیر (CT Scan، MRI، رادیولوژی) مورد استفاده قرار می­‌دهند.

پله ای(رله ای)

استابلایزرهای رله ­ای عموما برای مصارف خانگی و در مقیاس­‌های کوچک استفاده می‌­شود. کارکرد این دستگاه‌ها توسط چند رله که روی برد دستگاه قرار دارند همراه با ترانس ثابت انجام می‌شود. هنگام نوسان برق و با توجه به مقدار ولتاژ ورودی رله های موجود قطع و وصل شده و ولتاژ خروجی را تثبیت می­‌کنند. استابلایزرهای رله ­ای به دو صورت دستی و مکانیکی است.

بیشتربخوانید: خرید استابلایزر در شیراز 

در استابلایزر های دستی ولتاژ خروجی توسط یک کلید قابل تنظیم است. به این صورت که ولتاژ انتخابی در خروجی ثابت است. این وسیله در جاهایی کاربرد دارد که ما همیشه از ولتاژ ورودی خود آگاهی داریم و می­‌خواهیم آن را تا یک میزان ثابتی کاهش یا افزایش دهیم؛ اما در استابیلایزرهای مکانیکی کنترل ولتاژ توسط یک برد دارای میکروپروسسور انجام می­‌شود و به صورت اتوماتیک افت و خیز ولتاژ را حس کرده و رله ها را در حالت­‌های متفاوتی قطع و وصل می‌کند تا این اختلاف ولتاژ را جبران کند.

بیشتربخوانید: خرید استابلایزر در مشهد

استاتیکی

این استابلایزر با استفاده از یک ترانس و یک مبدل الکترونیکی قدرت (power electronic converter) تثبیت ولتاژ را انجام می‌دهد. دقت ولتاژ خروجی این استابلایزر یک درصد است. در این استابیلایزر از یک ترانس فزاینده و کاهنده، موتور IGBT، میکروپروسسور، میکروکنترلر استفاده می‌­شود، استابلایزر استاتیکی با استفاده از تکنولوژی مدولاسیون عرض پالس، ولتاژ مورد نیاز را تامین و تولید­ می­‌کند.

استابلایزر خانگی

امروزه با توجه به نوسانات زیاد ولتاژ برق شهری نیاز به خرید استابلایزر افزایش پیدا کرده است؛ نوسانات برقی باعث وارد شدن آسیب­‌هایی به دستگاه‌­های برقی متصل شده به پریز برق می‌­شود.

آسیب‌هایی که در اثر افزایش ولتاژ به دستگاه وارد می‌شود:

  • آسیب جدی و دائمی به دستگاه (سوختن دستگاه)
  • آسیب به عایق سیم پیچ
  • گرم شدن بیش از اندازه کابل یا دستگاه
  •   کاهش عمر مفید دستگاه

آسیب‌هایی که در اثر افت ولتاژ به دستگاه وارد می‌شود

  • خرابی تجهیزات
  • کاهش راندمان دستگاه
  • کاهش عملکرد دستگاه
  • در برخی موارد عامل گرم شدن بیش از حد دستگاه می‌شود

قیمت استابلایزر خانگی

با توجه به میزان مصرف و آمپراژ دستگاه­ برقی از استابلایزرهای متفاوت با توان‌­های متفاوتی استفاده می‌­شود و نوع استابلایزر و توان آن متناسب با میزان مصرف دستگاه تعیین می‌­شود، طبیعی است که هرچه میزان ولتاژ مصرف کننده بیشتر باشد، به استابلایزر با توان بیشتر نیاز است و هرچه توان دستگاه استابیلایزر بیشتر باشد، قیمت آن بیشتر است.

ارسال دیدگاه